تمام خانمها سختی و مشکلات دوران پریودی را تجربه میکنند. این روند پریود همیشگی است. در واقع خانمها نیمی از هر ماه را درد و ناراحتیهای پریود را تحمل میکنند. از درد و ناراحتی روحی و اعصاب بگیر تا درد جسمی. این مشکل باعث میشود تا بسیاری از جذابیتهای دنیا و شادیهای درونی را کمرنگ شود و حتی گاها موجب میشود تا دنیا را سیاه دیده و دوست داشته باشید در گوشه تنهایی خود نشسته و یک دل سیر گریه کنید. چون اگر اینکار را نکنید احتمال درگیر شدن با اطرافیان زیاد است و شاید حتی موجب تخریب روابط شود.
دانستنیهای مفید دوران پریودی
درد روحی و عصبی دوران پریودی حدود 15 روز است که در این مدت هورمون زنان بشدت بهم میریزد و منجر به درد و ناراحتی روحی و جسمی میشود. اما در حقیقت درد جسمی پریود کمتر از درد روحی آن است. در واقع درد جسمی که با خونریزی همراه است از 3 تا 7 روز ممکن است طول بکشد. یک زن، حتی اگر تاریخ آخرین قاعدگی خود را فراموش کرده باشد، وقتی اشتهایش بهطور غیرعادی زیاد میشود، اعصابش برای مسایل پیشپاافتاده و بیارزش بههم میریزد، وقتی دنیا جذابیتش را از دست میدهد، رفتار آدمها برایش عجیب میشود، تلخیها، ناراحتیها، خاطرههای بد زیادی را بهیاد میآورد و هر آن احتمال گریه کردن را دارد، وقتی دلش میخواهد در اتاق خود را حبس کرده و با هیچکسی، حتی عزیزانش هیچ ارتباطی نداشته باشد، وقتی دوست دارد فقط بخوابد و در رختخواب بماند، سینههایش متورم و دردناک میشوند، بیقرار میشود و تمایل شدیدی به خوردن اسنکهای شور یا شیرینیجات پیدا میکند، به خوبی متوجه خواهد شد که پریود نزدیک است و دوباره باید دردهای همیشگی را تحمل کرده و قدرت صبر و حوصله خود را افزایش دهد. تمام خانمها درر این دوران یا بد اخلاق و عصبی میشوند و یا تنبل و بی حوصله. 5 دلیل احتباس آب در بدن
دوران پریودی اثرات بد خودش را علاوه بر زنان روی مردان هم میگذارد چون خانمی که پریود است ناراحتیهای خودش را به شوهرش منتقل میکند و باعث ایجاد ناخوشایندی در زندگی میشود. مصرف قرص های ضدبارداری ممکن است اختلالاتی در عادت ماهانه ایجاد کند. در واقع این قرص ها باعث می شوند که قاعدگی چند روز زودتر و یا دیرتر اتفاق بیافتد.اگر این مسئله فقط چند بار اتفاق بیافتد مشکلی نیست. اما اگر به طور مرتب دچار لکه بینی می شوید و چند روز زودتر از تاریخ، پریود میشوید و یا اینکه عادتها خیلی دیرتر از زمان طبیعی رخ میدهد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید. لازم است که وجود اختلالات احتمالی که چرخه ی طبیعی قاعدگی را بر هم میزنند، مورد بررسی قرار بگیرد. علت رویش موی زائد در زنان
پریود چیست؟
آنچه ما به عنوان پریود از آن یاد میکنیم نتیجهی یک کارگروهی اعضای داخلی بدن همچون مغز، غده هیپوفیز، رحم، گردن رحم، تخمدانها، لولههای فالوپ و واژن است. به این صورت که، مغز دستور تولید و ترشح هورمونهای استروژن و پروژسترون را به تخمدان مخابره میکند. به طورهمزمان، هورمونهای FSH و LH نیز در غده هیپوفیز ساخته میشوند. لازم است بدانید که فاصله بین دو قاعدگی به صورت طبیعی بین ۲۱ تا ۳۵ روز است. البته در حالت نرمال و رایج، ۲۸ روزه خواهد بود.
در نیمه اول این دوره، میزان استروژن بالا رفته و باعث رشد و افزایش سلولهای رحمی میشود. سپس، بدن در واکنش به ترشح هورمون FSH، یک تخمک در داخل یکی از تخمدانها آزاد میکند. این تخمک رشد کرده و در حوالی روز ۱۴ از یک سیکل ۲۸ روزه در پاسخ به هورمون LH تخمک از تخمدان جدا میشود. این مرحله تخمکگذاری نامیده میشود.
در ادامه، در نیمه دوم سیکل، تخمک وارد لوله فالوپ میشود که بین تخمدان و رحم قرار دارد. در این مرحله، پروژسترون وارد عمل شده و رحم را آماده بارداری میکند.
اگر در این مرحله تخمک توسط اسپرم بارور شود بارداری رخ خواهد داد. در غیر اینصورت، تخمک پس از مدتی از بین میرود و میزان استروژن و پروژسترون نیز کاهش مییابد. در نتیجهی این اتفاقها، لایه ضخیم رحم ریزش کرده و خونریزی قاعدگی یا عادت ماهیانه شروع میشود. سن شروع قاعدگی نیز حدود ۱۲ سالگی است. اما این بدان معنی نیست که همهه دختران در سن ۱۲ سالگی پریود میشوند؛ بلکه اگر قاعدگی پیش از ۹ سالگی یا پس از ۱۶ سالگی روی دهد حتما باید به پزشك مراجعه شود.
پریود تا یائسگی ادامه دارد. سن متوسط یائسگی نیز حدود ۵۱ سالگی است. گفتنی است که بدن یک زن یائسه قادر به تولید تخمک نبوده و نمی تواند دیگر باردار شود.
مشکلات روحی زنان در پریودی
از آنجا که در این چرخه، سطح هورمونها به طور منظم در مغز و بدن خانمها تغییر میکند، ظاهر، میزان انرژی بدن و حساسیت روحی زنان نیز دستخوش تغییرات میشوند.
به این صورت که، حدود ۱۰ روز بعد از شروع عادت ماهیانه، درست قبل از تخمک گذاری، زنان احساس شادی بیشتری می کنند. ناآگاهانه لباس های جذاب تری می پوشند، چون سطح بالای استروژن و تستوسترون آنها را به پیدا کردن فرصتهای جنسی بیشتر در طول این دوران باروری ترغیب میکنند. یک هفته بعد از آن، پروژسترون بدن افزایش مییابد.
هفته بعد از آن، پایین آمدن پروژسترون موجب آسیب پذیری و حساسیت بالای خانمها میشود. روحیه اکثر زنان، ۲۴-۱۲ ساعت قبل از شروع عادت ماهیانه، به بدترین وضعیت خود میرسد.
مشکلات پریودی چگونه حل میشوند
پریود در زنان به صورتهای گوناگون ظهور میکند. از پریودهای دردناك (دیسمنوره) گرفته تا پریود نشدن و لکهبینی. به همین خاطر، لازم است با این مشکلات آشنا شده و راههای درمان هر کدام را به طور جداگانه بیاموزید.
قاعدگی دردناك (دیسمنوره)
پریود دردناك یكی از شایعترین مشكلات زنان محسوب میشود. بیش از نیمی از زنان هنگام قاعدگی دچار درد میشوند و حدود یكدرصد آنها به مدت ۱ تا ۳ روز توانایی انجام فعالیتهای روزمره را ندارند.
اندومتریوز، فیبروئید، زخم واژینال دلایل بروز این قاعدگی است. اندومتریوز، شرایطی است که باعث می شود بافتی که با هر پریود ریخته میشود خارج از رحم و در جاهایی مانند تخمدان، لوله های فالوپ و پایین شکم رشد کنند. بافت آندومتری که خارج از رحم رشد می کند در طول هر چرخه ی عادت ماهیانه همچنان خراب می شود و خون ریزی می کند، اما به این دلیل که راهی برای خروج از بدن ندارد، بافت ساخته می شود و می تواند باعث درد لگن شود.
درد معمولاً در كمر، زیر شكم و پهلوها ظاهر میشود و به صورت قولنجی است، یعنی شدت آن كم و زیاد می شود. درد در روز اول شدید است و به تدریج كاهش مییابد. همچنین گاهی با تهوع، استفراغ، ضعف، خستگی و سردرد همراه است.
گفتنی است که قاعدگی دردناك بیشتر دختران جوان را تحت تأثیر قرار میدهد و بیشتر در بین این رده سنی دیده شده است و معمولاً با افزایش سن و پس از ازدواج و زایمان كاهش مییابد.
کارهایی که درد پریود را کم میکند
•ماساژ شكم، كمر، پهلوها
•استفاده از حوله گرم یا كیسه آبگرم
•خم شدن روی آرنج و زانوها
•پیادهروی
•دوش آب گرم
•پرهیز از غذاهای نفاخ و سنگین
•مصرف دمنوشهایی همچون بابونه، گلگاوزبان، چای سبز
•کاهش مصرف قند و نمک
•مصرف ویتامین E دو روز قبل از شروع خونریزی قاعدگی، در كنترل انقباضات رحمی دردناك به مراتب از دارودرمانی موثرتر است. بعد از چهار ماه مصرف مرتب ویتامین E، زمان انقباضات دردناك رحمی از ۱۷ ساعت به ۲ ساعت کاهش خواهد یافت.
انواع مختلف قاعدگی
قاعدگی شدید
این مشكل به دلایل مختلف می تواند روی دهد که از جمله باید به كم خونی، تورم گردنه رحم، پولیپ، فیبروم، هموفیلی، عدم تعادل هورمونی، رقیق کننده های خون و كیست اشاره کرد. هم چنین ممکن است برخی از خانم ها به خاطر استفاده از (IUD) با این مشكل مواجه شوند.
قاعدگی طولانی
بیماریهایی همانندمانند كم خونی، كم كاری غده تیرویید، فیبروم، كیست، بارداری خارج از رحم و سرطان رحم باعث بروز این حالت هستند. البته استفاده از (IUD) نیز ممكن است در برخی خانم ها منجر به این وضعیت گردد.
قاعدگی نامنظم
عواملی همانند بارداری، استرس، رژیمغذایی، ورزش، قرصهای ضدبارداری، مصرف الکل، سندرم تخمدان پلیکیستیک، یائسگی و مصرف دارو می تواند در این بروز این شرایط دخیل باشد.
لکهبینی
لکهبینی که برخی زنان با آن مواجهند میتواند به خاطر مصرف قرص های ضد بارداری، بارداری خارج از رحم، عفونت واژن، فیبروم، پولیت، فقدان موقتی استروژن هنگام تخمك گذاری یا فقدان تخمك گذاری روی دهد.
قطع قاعدگی
در ایجاد این حالت عوامل مختلفی دخیل هستند. از جمله می توان به ورزش بیش از حد، اختلالات تیروئیدی، فشار روحی و استرس، مصرف داروهای آرامش بخش، پرخوری، خام خواری، اختلال در ترشحات غدد داخلی، سندرم تخمدان پلی کیستیک و چربی بدنی کم اشاره کرد. البته قطع مصرف قرص ضد بارداری نیز ممكن است به بروز این مشكل منجر شود.
خونریزی بعد از یائسگی
عفونت، خشكی رحم، نازك شدن دیواره رحم و پولیپ می توانند باعث خونریزی پس از یائسگی شوند. البته این امر ممكن است نشانه سرطان رحم نیز باشد.
رنگ خون خارج شده در عادت ماهانه
اگر رنگ خون خارج شده بیش از اندازه تیره باشد، امکان دارد نشانه وجود اختلال و مشکلی در رحم باشد. در موارد حاد و خطرناک امکان دارد این مشکل جزو علائم زودهنگام سرطان گردنه رحم باشد. در واقع تمام این تغییرات و مسائل غیرعادی میتواند نشان دهندهی بیماری یا مشکلی در بدن باشد که باید بررسی شود. البته در برخی موارد، خانمها بیش از اندازه حساسیت به خرج میدهند. اما اگر تصور میکنید، پای مشکلی در میان است، بدون خجالت و یا ترس، مشکل تان را با پزشک متخصص زنان در میان بگذارید.
روش های کاهش درد قاعدگی بانوان
علائم کمبود کلسیم در بدن و راه های مقابله با آن
ممنون از اینکه با زیبامون همراه بودین.